Phone: +36 20 323 4836 - info@valtopont.hu

Podcast #03: Szilveszteri/újévi kiadás bakiválogatással

Podcast #03: Szilveszteri/újévi kiadás bakiválogatással

A Váltópont Podcast harmadik adása egyben a szilveszter/újévi különkiadás is. A félkomoly műsorban az újévi fogadalmak és szokások mellett a podcastok felvétele közben elhangzott bakikból is hallhattok egy válogatást. Adás letöltése MP3 fájlként.

Újévi fogadalmak

  • Már az ókorban is összegyűltek az emberek, hogy együtt búcsúztassák az óévet és köszöntsék az újat. Már ekkor is illő volt „tartozások nélkül” átlépni az új esztendőbe, innen ered a fogadalomtétel szokása is. Ezt a szokást fenntartva fogadnak meg az emberek szívesen olyan dolgokat szilveszterkor, amelyeket amúgy nem biztos, hogy megtennének. A leggyakoribb újévi fogadalmak között van a dohányzás feladása, a több testmozgás, a családdal való több időtöltés, spórolás és csak ezután következnek a személyesebb kívánságok: új munkahely, tanulás, új hobbi. Azonban nagy általánosságban sajnos elmondható, hogy a megfogadottak csupán 20%-át sikerül betartani. A felmérések szerint a fogadalmak közel 80%-a csak néhány napig, esetleg hétig tartható, utána a hétköznapok elsodorják az embereket és az elhatározásokat is. (Forrás: Újévi fogadalmak  így tudod betartani őket!)
  • A korábbi évek legnépszerűbb fogadalmait gyűjtötte össze a 43things.com oldal. Az elmúlt években a fogyás és a spórolás felváltva szerepeltek az első helyen, utána pedig a mozgás és az életmódváltás, valamint az érzelmi élet javítása következett. A 2014-es mini-teszt (mely nem reprezentatív) alapján pedig egyelőre a fogyás, a boldogságra való törekvés és az egészségesebb életmód áll az első három helyen.
  • Különleges térképet tett közzé a Google: egy helyen láthatunk újévi fogadalmakat a világ minden tájáról. A legkülönbözőbb fogadalmak találhatók itt meg, melyeket különböző kategóriák szerint csoportosítva is megnézhetünk.

Újévi szokások, hagyományok

  • Újév napján ne együnk csirkét, mert elkaparja a szerencsénket, a pulyka haragot hoz, a hallal pedig elúszik a szerencsénk, így a malac az egyetlen jó választás, mert ő előtúrja a szerencsét. Ha újév napján csinálunk valamit, az határozza meg az egész évünket, tehát pihenés, szórakozás, szépítkezés javallott.
  • Lencse, bab, borsó fogyasztásakor pénz fog állni a házhoz, illetve ha tele van a liszt vagy a cukortartó, akkor bőség várható. Ha a lányok a jövendőbelijük nevét akarjuk megtudni, gombócot kell főzniük, benne férfinevekkel, és amelyik először feljön a víz tetejére, az lesz a jövendőbelijük. A lencsefőzelékbe mandulát kell főzni, és akihez kerül, az megy férjhez, nősül meg abban az évben először. Ha még nincs meg az igazi, tükröt és fésűt kell tenni a párna alá és megálmodod a jövendőbelidet.

Külföldi példák

  • Anglia: A ház urának szilveszterkor az óra első ütésére ki kell nyitnia a hátsó ajtót, hogy kiengedje az óévet, majd az óra 12. ütésére beengedni az újat. Ha a szerelmesek fagyöngy alatt csókolóznak, elválaszthatatlanok lesznek.
  • Olaszország: Piros fehérneműben köszönteni az újévet szerencsét hoz.
  • Oroszország: Csak a küszöböt átlépve nyújthatunk kezet a házigazdának, csak páratlan számú virágot lehet vinni a háziasszonynak. Ha a házigazda valakit nem ismer fel, vagy összetéveszt valakivel, az gazdagságot jelent. Szúró-vágó szerszám, óra ajándékba adása nem szerencsés, ha mégis ez történik, némi aprópénzért a házigazda „megveszi” az ajándékot és így elkerüljük a szerencsétlenséget.
  • Spanyolország: Éjfélkor a spanyolok minden harangozáskor bekapnak egy szőlőszemet, hogy szerencséjük legyen a következő évben.
  • Svédország: Az emberek az új év kezdete előtt saját kezűleg készített gyertyát adnak egymásnak, mely a fény szimbóluma, ez örömöt és vidámságot visz az ajándékozott életébe.

(Források: Szerencsét hozó szilveszteri babonák , Szilveszteri babonák, népszokások , Szilveszteri szokások külföldön)

Meglepetés zene

John Newman – Cheating

Beszélgessünk!

Várjuk a hozzászólásaitokat a lenti comment szekcióban, illetve a podcast@valtopont.hu címen! A podcast kétheti e-mail értesítőjére itt lehet feliratkozni.


Szólj hozzá!

Az e-mail címedet nem tesszük közzé.


Hozzászólás


+ öt = 13