Phone: +36 20 323 4836 - info@valtopont.hu

Jön a moduláris telefon!- angol

Jön a moduláris telefon!- angol

Lego felnőtteknek, avagy a Google megint zseniális ötlettel állt elő. A moduláris telefonok várhatóan már 2015-ben piacra kerülnek.

 

A mai világban nehéz olyan embert találni, akinek még nincs okostelefonja, de ha netán mégis sikerrel járnánk, szinte biztosra mondhatom, hogy az illetőnek előbb vagy utóbb köze lesz egyhez. Persze, jó dolog az okostelefon, de mégis minek, ha legtöbben nem is használjuk ki a benne rejlő lehetőségeket? Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy véletlenül nekem is pont okostelefonom van, és hogy őszinte legyek, én sem használom ki teljesen a funkcióit, hiszen nem egy olyan opció van, ami valóban hasznos, de nekem pont nincs rá szükségem. Szerencsére a Google gondolt ránk és felvetette a moduláris telefon ötletét, amit pont arra találtak ki, hogy személyre szabottan olyan telefont biztosítson, amit száz százalékig kihasználhatunk.

tumblr_ne7rtfKOMA1skm0sgo1_1280

 

Mi is az a moduláris telefon, illetve miért is ilyen szuper jó dolog?

A moduláris telefonokat a Motorola kezdte el fejleszteni, és mivel a Google mindig minden jóban benne van, ezért ők tökéletesítették a koncepciót. Ha ránézünk egy mai telefonra, megállapíthatjuk, hogy integrált modulokból áll, ami azt is jelenti, hogy nincs lehetőségünk cserélni egyes részeit. Viszont ha kezünk ügyébe kerül egy moduláris telefon, egyből észrevehetjük, hogy egyes részeit kedvünkre cserélhetjük, és ezzel jobban kielgítheti változó igényeinket. Gondoljunk bele, hogy mi történik, ha ugyanazt a típusú okostelefont használja a nagymama és a kis unokája. Nagymama próbálja kis unokáját felhívni, de véletlenül nagypapa horgászós képét küldi fel kisfia Instagramjára, mert a húsz alkalmazás közül semelyiket sem ismeri, vagy tudja használni. Eközben unokája egésznap játszik és minden alkalmazást letölt az internetről, de van, hogy nincs elég hely telefonján, sőt néhány játékot nem is tud futtatni, mert túl lassú készüléke. Ezekre a problémákra tökéletes megoldás a moduláris telefon. Nagymama telefonjához nem kell túlságosan sok modul, elég egy nagyobb akkumulátor, és esetleg egy fényképező modul, ha nagypapával éppen kirándulni mennének. Unokája telefonját egy gyorsabb processzor modullal és egy nagyobb tárhellyel lehetne elképzelni, így annyi játékot tölt le, amennyit akar, és a jobb teljesítmény miatt akármelyiket kipróbálhatja. Ez a példa tökéletesen mutatja, hogyan lehet alakítani telefonunkat, hogy valóban teljesen megfelelő legyen számunkra. A Google úgy tervezi, hogy az adott modulokat szabadon vásárolhatja és cserélgetheti a fogyasztó, így ha csak időnként szeretnénk például fényképeket készíteni, akkor akár ki is cserélhetjük egy másik modulra a fényképező egységet, aztán ha később mégis fényképeznénk, akkor csak visszarakjuk az említett modult. További ígéretek szerint a telefonok nyílt hardveres rendszert fognak használni és szabványos csatlakozókkal lesznek ellátva, így esetleges új szereplők számára a belépés alacsony költségekkel járna.  

Ár, specifikáció és a modulok

Nem lesz ez egy kicsit drága? – kérdezhetnénk. Nem! Illetve nem tudjuk, de jelenleg a Google álláspontja az, hogy az alap csomag 50 dollárért (11 000 Ft) érhető majd el. Ez tartalmazza az Endo elnevezésű alap keretet, mely minden modult összekapcsol. Ezen felül benne lesz a képernyő, akkumulátor, egy alapszintű processzor és a WiFi modul. (Más hírforrások szerint azonban csupán a keret, egy gyenge akkumulátor és egy WiFi lesz a pakkban.) A tervek szerint egyedül az alap keretet gyártja majd a Google, így a projekt nyílttá tételével gyakorlatilag a kis tech programozóktól az óriás cégekig bárki gyárthat hozzá egyéni modult. A keret amúgy három méretben áll majd rendelkezésre, a legkisebb az iPhone 5s, míg a legnagyobb egy phablet méreteivel büszkélkedik. A modulokból néhányat már közzétettek: biztosan lesz például nagyobb akkumulátor, erősebb processzor, kamera, sőt, még a telefonáló egységet is modulban kapjuk. A habra már csak cseresznye, hogy simán érkezhet majd kontroller modul, mini projektor modul, vagy akár pulzusmérő modul is. A nyílt hardver és kód által akár az is elképzelhető, hogy valaki egy Samsung akksis, Nikon kamerás és Nike mozgásmodullal ellátott telefonnal rohangál, miközben GeForce videóegység dübörög a telefonjában. Ráadásul az egyes elemek – tessék megkapaszkodni – mini elektromágnesekkel lesznek rögzítve. Ez biztosítja, hogy mindenféle műanyag és rugós mechanika helyett egyszerűen becuppantsuk a modult, a mágnes zár, és addig nem engedi el, míg a telefon menüjében le nem választjuk.

Persze ezek mind-mind csak tervek, és jól titkolt mozgolódások – egyelőre. Azonban míg másfél évvel ezelőtt alig lehetett tudni valamit a projekt sejtelmes indulásáról, a Google Advanced Technology And Projects csapata (ATAP) bejelentette, hogy már a prototípus tesztelési fázisában járnak. 2014. április 15-16-án pedig meg is tartották az első online fejlesztői konferenciát. A projekt a fejlesztők és a felhasználók felé várhatóan ezután indul be, így érdemes nyitott szemmel és füllel járnia minden érdeklődőnek. Kérdés, hogy lesz-e eredmény? Valljuk be, a Google kevés dologba vág bele, ami nem sikeres (na jó, ott a Google+), mégis van esély rá, hogy a dolog rosszul sül el, és a személyre szabható telefont a gyártók lenyomják a piacról. De hogy a populista, sikerre tervezett szlogent se feledjük a végítélet napjáig, álljon most itt kendőzetlenül:

Designed exclusively for 6 billion people.

Részletek és további infók:

www.projectara.com

Facebook: ARA Project Twitter: @ProjectAra Blog: blog.phonebloks.com

Written by Admin Váltópont


Website:


Leave a comment

Your email address will not be published.


Post Comment


seven − = 2

Feliratkozás az értesítőre

Recent Comments
    Archives
    Categories